fredag 17. oktober 2008

Pesto

1 krukke basilikum
50 g pinjekjerner
100 gram revet parmesan
ca. 1 1/2 dl olivenolje eller rapsolje (olivenolje gir litt for dominerende smak synes jeg)
salt og nymalt svart pepperca. 1 ts sitronsaft


Rist pinjekjernene lett i en tørr stekepanne. Hakk basilikumbladene grovt. Miks med pinjekjerner og parmesan. Tilsett olje i en fin stråle, mens blenderen går, til du får en jevn masse. Tilsett salt og smak til med pepper og sitronsaft.

Mami's grovbrød

Ingredienser:
1 kg speltmel
725 gram grovkveite/rug
1 dl solsikkekjerner
1 dl helkorn hvete
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1,5 dl vita olje
salt og sukker
1 pk tørrgjær
1 pk vanlig gjær
11-12 dl vann

Fremgangsmåte:
Frøene bør legges i bløt cirka en times tid. Reduser da mengden væske. Lag gjærdeig. Oppskriften gir fem runde brød.

Tebriks med valmuefrø

Ingredienser:
25 gram gjær
3 ½ dl vann
½ ts salt
1 ts sukker
50 gram meierismør
ca. 500 gram hvetemel
50 gram halvsmeltet smør
Valmuefrø

Fremgangsmåte:
Varm vann og smør til fingervarmt. Rør ut gjæren i væsken i bakebollen. Rør inn sukker, salt og mel. Arbeid deigen raskt sammen for at den ikke skal bli seig. La deigen heve til dobbel størrelse under plast.

Ha deigen på bakebordet. Kjevle den til et rektangel, ca.. 22 x 80 cm (alternativt del deigen i to og halver lengden). Stryk det halvsmeltede smøret langsetter på 2/3 av deigen. Brett leiven i tre med den usmurte delen først inn. Snu skjøten ned mot bordet og skjær 4 cm brede stykker. 16-18 stk.Sett stykkene på stekeplaten med skjøten ned. La den etterheve under plast på et lunt sted. Pensle med egg og strø rikelig med valmuefrø over.Stekes ved 225 grader i 12-15 minutter.

Speltboller

60 gram smeltet smør
3 dl melk
1 eggeplomme
25 gram gjær
90 gram sukker
1 ts kardemomme
ca. 500 gram fint speltmel

Smelt smør, ha i melka og varm til ca. 37 grader. Løs gjæren i væsken og tilsett sukker og kardemomme og ca. 2/3 av melet. Elt ca. 7-8 minutt. Ha i resten av melet og elt deigen ferdig (deigen blir litt løs, men ikke tilsett mer mel, den blir helt fin etter heving!).

Dekk til deigen og hev ca. 45 minutt. Form boller (ca. 10-12 stykker alt etter størrelse) og legg på stekeplate. Etterhev i 30-45 minutt. Stek bollene på 225 grader i 7-8 minutt midt i ovnen.

Kylling med skarp smak

Ingredienser:
2 kyllingfileter
1 rødløk
1 rød paprika
1 hvitløksbåt
1/2 - 1 ts sambal oelek
1/2 dl mangochutney
3 dl matfløte
1 grønnsaksbuljongterning (hvitløk/basilikum)
1 dl revet ost til gratinering

Fremgangsmåte:
Stek løk, paprika og hvitløk. Tilsett krydder, chutney, fløte og buljong. Småkoke i 5 min. Brun kyllingfiletene og legg de i en ildfast form (kyllingfiletene kan eventuelt stekes i ovnen ved cirka 220 grader i 20-25 minutt). Ha over sausen og gratiner ved 225 grader i noen minutter.

Kylling og soppsuppe

Ingredienser:

225 gram kylling (eks. ferdig strimlet kyllingkjøtt)

75 gram usaltet smør

½ ts hvitløk
1 ts garam masala
1 ts knuste svarte pepperkorn
1 ts salt
¼ ts muskat
1 medium purre
75 gram sopp
50 gram mais
3 dl vann
2,5 dl matfløte
1 ss hakket frisk koriander


Fremgangsmåte:
Kutt opp kyllingkjøttet i biter om du ikke bruker ferdig strimlet kyllingkjøtt. Smelt smøret i ei panne og ha i hvitløk, garam masala, salt, pepper og muskat. Hai kylling, sopp, purre og mais. Stek i 5-7 minutt.


La blandingen avkjøles litt. Ha blandingen i en foodprocessor sammen med vannet, og kjør i cirka 1 minutt. Ha pureen tilbake i panna og varm opp. Slå ned varmen og ha i fløten. Ha i frisk koriander.

Rekepanne med karri

Ingredienser:
600 – 700 gram reker med skall (kan også bruke reker i lake – cirka en boks?)
1 finhakket løk
1 – 2 ss karri (pulver eller pasta)
1 ts paprikapulver
1 purre
300 gram friske sjampinjonger i biter
3 små paprikaer (gjerne forskjellige farger)
3 tomater (kan også bruke hermetiske uten kraften)
litt hvetemel eller maizenna
2 dl fiskebuljong
3 dl matfløte
1 dl tørr hvitvin
2 hvitløksbåter
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skrell rekene. Smørfres hakket løk til den er blank og myk. Dryss over karri og paprikapulver. Bland godt sammen. Tilsett purrebiter og la dem frese med i et par minutter. Stek soppbiter gyllenbrune i en annen panne (er ikke nødvendig) og bland dem inn i løkpannen. Skjær paprika, hvitløk og tomat i biter og tilsett dem. Dryss over litt hvetemel og bland godt sammen.

Hell på buljong, fløte og vin. La det småkoke i ca. 10 minutter. Smak eventuelt til med salt og pepper. Ha i rekene og la det trekke i et par minutter (ikke lenger for da blir de seige!).