torsdag 9. april 2009

Speltbrød (medium grove)

Fordeig
4 dl vann
1/2 dl appelsinjuice
300 gram sammalt spelt fin
250 gram sammalt spelt grov

1,5 dl vann (mulig du må tilsette 0,5 dl ekstra vann)
1 pakke gjær
450 gram siktet speltmel
1 ts salt
1 ts sukker

sesamfrø og valmuefrø

Bland sammen ingrediensene til fordeigen. Elt godt og la den hvile i 30 minutt. Varm vannet til 37,5 grader og rør ut gjæren i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bolle som fordeigen. Elt godt og la den heve i 45 minutt.

Form deigen til 3 brød - 1,5 liters former (eller du kan dele det opp slik at du får 6 emner, og legge to brød i hver form). Eller bruk 2 stk 2 liters former. Pensle med vann og dryss med sesamfrø og valmuefrø. Etterhev i 45 minutt. Stek på nederste rille i 40 - 45 minutt på 200 grader.

Paprikasuppe med chorizo

300 gram paprika
1/2 løk
olje
4 dl vann
2,5 ss grønnsaksbuljong
50 gram kremost, feks philadelphia
1/2 fedd hvitløk
salt og pepper

chorizopølse

Skjær paprika og løk i mindre biter og fres i litt olje sammen med hvitløken. Tilsett buljong og la grønnsakene putre i 6-7 minutter. Smelt osten i suppen. Blend suppen og smak til med salt og pepper. Sprøstek chorizopølsen og server ved siden av.

Kilde: Glad i mat

onsdag 8. april 2009

Grovbrød

Fordeig:
1/2 liter skummelt kulturmelk
250 gram sammalt hvete grov
200 gram sammalt rug grov
100 gram sammalt hvete fin
75 gram sammalt rug fin
1/2 dl lettkokte havregryn
1/2 dl havrekli

1,5 dl vann
1/2 pakke gjær
200 gram hvetemel
1 ts salt

Bland ingrediensene til fordeigen, elt godt. La deigen hvile i 30 minutt.

Varm vannet til 37 grader, smuldre gjæren og rør ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bolle som fordeigen. La heve i 45 minutt.

Elt deigen og form til to like store brød. Legg brødene i smurte former på 1,5 liter. Hev i 45 minutt. Pensle med vann og snitt brødene. Stek på nederste rille ved 200 grader i 55-60 minutt.

Kryddersvin

En porsjon

150 gram svinefilet
1 lite hvitløksfedd
salt og pepper
2,5 ss lys soyasaus
2,5 ss plumsauce
1/2 ts chilipaste (sambal oelek)
Sukkererter
1 vårløk
1/4 grønnsaksbuljong og 0,5 dl vann
hakket koriander (ha på ved servering; må ikke koke)


Bland kjøtt, hvitløk, salt og pepper, plumsauce, chilipaste og stek. Ha i buljong. Tilsett sukkererter og vårløk mot slutten. Server med hakket koriander og ris.

Kilde: Kamille

Byggbagels

ca. 15 stykker

Fordeig:
2,5 dl vann
250 gram byggmel
Bland sammen ingrediensene, elt godt. La den hvile 30 minutt.

2,5 dl vann
1/2 pakke gjær
1,5 ss raps- eller solsikkeolje
350 gram hvetemel
1 ts salt
1/2 ss sukker

sesamfrø til pynt

Varm vannet til 37 grader. Smuldre gjæren og rør ut i vannet. Tilsett gjærblandingen og resten av ingrediensene i samme bakebolle som fordeigen. Elt deigen godt. Deigen vil være ganske klissete! Hev i 45 minutt.

NB! Deigen er ganske klissete. Det beste er å ha litt mel på bordet og bruke en melet deigskrape til å elte deigen med. Del i ca. 15 like store emner. Lag boller og klem de flate. Trykk et hull i midten og sving rundt fingeren til de blir til riktig bagels størrelse (øvelse gjør mester...). Fukt bagelsene med vann og strø med sesamfrø Dekk med klede og hev i 45 minutt.

Stek ved 225 grader i 10-12 minutt.

Jordskokksuppe

Oppskriften jeg tok utgangspunkt i var ikke helt etter min smak, og jeg er litt usikker på hva de eksakte målene ble. Jeg skal legge ut eksakt oppskrift neste gang jeg lager denne suppa...utrolig god suppe.

300 gram skrellet jordskokk
1/4 grønnsaksbuljongterning eller ca. 0,75 ss grønnsaksfond på flaske
1 dl melk (+ litt ekstra om du ønsker)
1 dl kremfløte (+ litt ekstra om du ønsker)
1 ts salt og pepper
25 gram smør

Skrell jordskokk og hakk i mindre biter. Kok den sammen med grønnsaksfond, melk og fløte til den blir mør, det tar cirka 20 minutter om jeg husker riktig. Den skal være bittelitt fastere enn en kokt potet. Ha alt i en blender sammen med smøret. Ha tilbake i gryta og tilsett litt mer fløte/melk til du får passe suppe konsistens + salt og pepper. Varm opp suppa.