tirsdag 18. august 2009

Bulgursalat

4 dl vann
2 dl bulgur - fullkorn
0,5 til 1 ss grønnsaksbuljong (flytende)
Litt salt og litt olje
Kok etter anvisning på pakken

1 fersken
1 liten vårløk
1/2 hvitløksfedd
1-2 tomater (uten kjerne)
En stor dæsj olivenolje
Litt hvit pepper (ev. salt, men mest sannsynlig er det salt nok av buljongen)
Litt sitronsaft, smak deg frem
Kok bulgur og sil av eventuelt resterende vann. Bland med det øvrige mens bulguren er varm. Avkjøl.

Gulrotsuppe

Et resultat av "man tager hvad man haver..". Tilsett litt mindre vann og du har en nydelig gulrotmos til fisk el.

2 stk gulrot
1 søtpotet (de varierer jo veldig i størrelse, men tilsvarende 1 stor vanlig potet?)
ca. 100 gram knollselleri (sellerirot)
1 medium rødløk
1 båt hvitløk
½ ss olje
1 ss revet frisk ingefær (eller cirka 1 ts ingefær på boks...selv om det er litt juks)
2,5 ss grønnsaksbuljong på flaske
6 dl vann (mindre om du skal lage mos)
salt (smak før du salter, buljongen er ganske salt)
kajennepepper

Fremgangsmåte:
Skrell gulrot, potet, knollselleri, løk og hvitløk i mindre biter. Surr grønnsakene i olje
noen minutter uten at det tar farge. Tilsett ingefær og la det steke forsiktig med en liten stund.
Ha i buljong og vann og la suppen koke under lokk til gulrøttene er møre, ca. 15 minutter. Smak ev. til med salt og en liten dæsj kajennepepper (forsiktig!).

torsdag 6. august 2009

BBQ saus

1/2 stor løk
2 hvitløksfedd
0,5 ss rapsolje el.
1 boks hele tomater (400 gram), gjerne med hvitløk eller chili
1 ts paprikapulver
1 ts chilipulver
0,5 - 1 ts havsalt
en dæsj ketchup
et par dæsjer sennep
1 ss rødvinseddik
2 ss tomatpure
1 ss worcestersaus
0,5 dl vann (se det litt an, det kan være unødvendig)

Skrell og finhakk løk og hvitløk og stek løken myk i olje i en kjele. Ha i resten av ingrediensene og la sausen koke i 10 minutt. Blend sausen med en stavmikser og la den avkjøle.

Kilde: Glad i mat

Linseburgere

Første gang jeg laget disse forspiste jeg meg...skikkelige gode med andre ord.


250 gr linser (jeg brukte gule linser, la de i bløt 2-3 timer(er sikkert ikke nødvendig) og kokte de i 15 minutter sammen med litt grønsaksbuljong på flaske, kanskje 1 ss?)
1 skrelt gulrot i terninger
75 g skrelt sellerirot i terninger
salt og pepper
2 ss potetmel
1 egg
1 finhakket løk
1 fedd hvitløk
1 dl bladpersille

Fremgangsmåte:
Linser og grønnsaker kokes møre hver for seg. La vannet renne godt av. Ha alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin. La deigen stå å hvile i minst 30 minutter (hm..så tålmodig var nok ikke jeg, så mine burgere ble ganske løse). Form deigen til burgere. Stekes i stekepanne. Server med salat.