søndag 31. januar 2010

Indrefilet av svin

Denne posten er ment som en huskeliste til meg selv, slik at jeg får perfekt resultat også neste gang jeg lager indrefilet av svin.

cirka 300-350 gram svinefilet
salt og pepper
bacon

Stek fileten raskt på panna. Salte og pepre. Pakk den inn i bacon og ha i ei langpanne. Sett i steketermometer. Sett ovnen på 125 grader og 70-72 grader på steketermometeret (72 grader var godt stekt; prøver 70 grader neste gang). La kjøttet hvile cirka 10 minutt før du skjærer det i skiver.

torsdag 28. januar 2010

Tacokrydder

Tacokrydder kan selvsagt kjøpes på butikken, men denne blandingen er minst like god (og den inneholder ikke sukker..).

2 ts Chilipulver
1 ½ ts Paprikapulver
1 ts Spisskummen
1 ts Løkpulver
½ ts Salt
½ ts hvitløkspulver
½ ts oregano
Litt cayenne og Sort pepper

En porsjon holder til cirka 300 gram kjøttdeig.

Kilde: inspirert av ordentligmat.no

søndag 10. januar 2010

Små grove kjeks med frø

Jeg er ikke spesielt glad i oppskrifter som sier "kjevle ut til en svært tynn leiv"..synes aldri jeg får det skikkelig til. Men denne deigen var svært lett å kjevle ut, og jeg må si meg fornøyd med det endelige resultatet. Jeg serverte kjeksene med oliventapenade..mmm. Oppskriften gir rundt 80 små kjeks.

3 dl lunkent
4 ss olivenolje
1/2 pakke gjær
1 ts salt
180 gram sammalt hvete grov
60 gram grovt rugmel (eller blanding av fint og grovt)
180 gram hvetemel
1 ts bakepulver
eggehvite til pensling
sesamfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, linfrø til å drysse kjeksene med

Bland lunkent vann og gjær. Tilsett mel, olje, salt og bakepulver. Elt til en smidig deig. La den heve i cirka en time. Elt deigen lett på bakebordet og del den i 3 emner. Kjevle ut hvert emne til en svært tynn leiv og skjær ut firkantede kjeks, cirka 5x5 cm. Legg de på stekeplater dekket med bakepapir. Prikk dem med en gaffel. Pensle med sammenvispet eggehvite og dryss med frø. Stek ved 200 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på platen.

Kilde: under valnøttreet

fredag 8. januar 2010

Ristet gulrotsuppe

1/2 kilo gulrøtter delt i cirka 5 cm store biter
1 ss olivenolje
1 ss rapsolje el. til å steke i
1/2 løk delt i båter
1 selleristang delt i biter
1 ss revet ingefær
5 dl grønnsaksbuljong (vann + buljongterning)
5 dl vann
litt salt og pepper

Bland gulrøttene med olje og stek ved 190 grader i cirka en time. Rør rundt etter en halvtime. Stek løk til den blir blank og ha i selleri og ingefær. La det surre i ca. 5 minutter. Ha i gulrøttene sammen med vann og buljong. Kok til gulrøttene er møre. Mos med en stavmikser. Varm opp suppen og smak til med salt og pepper.

søndag 3. januar 2010

Müslibarer

Enda en oppskrift på müslibarer - denne gang har jeg hentet inspirasjon fra Nigella Lawson. Hun kalte de forøvrig "breakfast bars", og det er kanskje et mer passende navn.

1 boks kokosmelk (eller kondensert melk - som jeg innbiller meg er søtet). Jeg brukte kokosmelk
250 gram havregryn
75 gram kokos
100 gram tørket tranebær
125 gram blanding av gresskarkjerner, sesamfrø og solsikkefrø
125 gram usaltede peanøtter (eller bland peanøtter og usaltede cashewnøtter)
1-2 ss akasiehonning (valgfritt)

Varm opp kokosmelk (eller kondensert melk) og ha eventuelt i honningen. Bland de andre ingrediensene i en bolle og hell over den varme melka. Rør godt sammen. Ha blandingen i form på 23 x 33 x 4 cm. Trykk godt sammen i forma. Stek på 130 grader i en time. La det kjøle av cirka et kvarter før du deler opp barene (gir 16 stykker)

fredag 1. januar 2010

Bønnesalat med ovnsbakte grønnsaker

Jeg liker ikke aubergine. Punktum. Eller.. etter å ha spist denne salaten skal jeg vurdere å skifte mening. Det var faktisk ganske så godt. Første gang jeg laget salaten dryppet jeg over litt vinaigrettdressing. Ikke optimalt. Neste gang dryppet jeg over litt olivenolje med basilikum (fra Oliviers) og litt urtekrydder (også fra Oliviers). Det gjorde virkelig susen.

1 porsjon
200 gram småtomater
1/2 aubergine
1/2 - 1 boks store hvite bønner (eller legg hvite bønner i vann kvelden før og kok de i 40 minutter (da ble de på grensen til overkokte, men slik liker jeg de)
1 liten rødløk
50 gram fetaost i biter (kan sløyfes)
flaksalt og sort pepper
olivenolje
(basilikumolje og urtekrydder)

Varm ovnen til 195-200 grader. Fordel tomater, aubergine i store biter og rødløk i båter i en form. Drypp med olje og dryss med salt. Stek i 25-30 minutter. Avkjøl.

Skyll bønnene (om du bruker boksebønner). Ha de i en bolle. Rør inn de ovnsbakte grønnsakene. Dypp med olivenolje (basilikum er en vinner) og dryss med salt og pepper eller urtekrydder. Bland inn fetaost om ønskelig.