lørdag 27. februar 2010

Kjøttpudding

1 stor løk
olje
1 strøken ts malt spisskummen
1 toppet ts malt koriander
2 ts tørket oregano
2 toppede ts dijonsennep eller grov sennep (jeg brukte grov sennep)
500 gram kjøttdeig
1 stort egg (neste gang tar jeg to medium egg)
en dæsj fløte om du har
havsalt og nykvernet pepper

Sett ovnen på 230 grader (husk å skru ned til 200 grader når du setter puddingen i ovnen). Skrell løken og ha den i en foodprocessor. Stek den på middels varme i litt olje i ca. 7 minutter. La den avkjøle. Bland kjøttdeig, krydder, sennep og egg i foodprocessoren og ha i løken (og fløte om du har). Kjør til en jevn masse. Smør en brødform og ha i massen. Skru ned ovnen til 200 grader og stek i 40-45 minutter.

Serveringsforslag: tomatsaus

Kilde/inspirasjon: Jamie Oliver

lørdag 20. februar 2010

Chili Con Carne

2 medium løk
1 hvitløksbåt
Olivenolje
2 strøkne teskjeer chilipulver
1 toppet skje malt spisskummen (eller knuste spisskummenfrø)
Salt og pepper
500 gram oksebog, finhakket (eller bruk samme mengde kjøttdeig)
200 gram soltørkede tomater (dersom du ikke får tak i soltørkede tomater i olje, legg den i olje selv,
bruk en helt vanlig olivenolje)
1 rød chili (renset for frø)
2 bokser hermetiske tomater (hver på 400 gram)
½ halv kanelstang
cirka 1 dl vann
2 bokser hermetiske røde bønner (hver på 400 gram), avrent

Det aller beste er å bruke ovn metoden. Varm ovnen til 150 grader.

Hakk løk og hvitløk i en food processor, og stek det mykt i litt olivenolje. Tilsett chilipulver og malt spisskummen og litt salt og pepper. Kutt opp kjøttet i en food processor (ikke kjøttdeigen), og tilsett
det i pannen. Ha soltørkede tomater og chilien med litt olje i en food processor og kjør det til en løs
pasta. Ha i kjøttblandingen sammen med tomtatene, kanelstangen og cirka 1 dl vann. Smak til med
salt og pepper. Kok opp og ha i en ildfast gryte i ovnen og kok i 1,5 time (eller kok på svak varme i
1,5 time). Tilsett de hermetiske bønnene etter en time. Retten smaker aller best om du lager den en
dag før du skal servere den.

Kilde/inspirasjon: Jamie Oliver

lørdag 13. februar 2010

Mørk sjokolade

Grunnoppskrift på mørk sjokolade. Tilsett det du liker.

50 g kakaosmør
1 ss kokosolje
4 ss kakaopulver
4 ss lucumapulver
3 ss carobpulver
1 ss yaconsirup



Oljene smeltes i vannbad, og de andre ingrediensene røres inn én spiseskje av gangen. Bland inn nøtter og/eller tørket frukt om du ønsker. Eller hva med litt kokos? Det er også mulig å utelate lucumapulver, men blandingen av carob og kakaopulver er et "must", hvis ikke blir det for bittert.

Jeg har også testet følgende: jeg reduserte mengden lucumapulver til 1 toppet ts og tok i 2 ts erythritol (selges under navnet Sukrin i Norge) samt litt ekstra yaconsirup (kanskje 1/2 ss ekstra). Det ble veldig godt.

Helles over i sjokoladeformer og settes i kjøleskapet til det stivner. Eventuelt la det stivne på et bakepapir i fryseren i 20-25 minutt.

Linker til hvor du kan handle de ulike ingrediensene er lagt inn; http://www.iherb.com/ selvsagt.. Bruk kode UWI003 så får du 5 usd i rabatt.

mandag 8. februar 2010

Kokospannekaker

2 dl usøtet kokosmasse
2 dl fløte
4 egg

Kjør kokosmassen i foodprocessoren til det blir mel. Det er ikke nødvendig, men det letter stekingen.

Bland kokosmel med de andre ingrediensene. La røren trekke 10-15 minutt. Stek små pannekaker på middels varme.

søndag 7. februar 2010

Tomatsaus

Inspirert av denne oppskriften på tomatsaus fra Hobbykokken. Jeg fulgte oppskriften, men utelot hvitløk siden jeg brukte en boks tomater med hvitløk. I tillegg brukte jeg en boks tomat med chili og en boks med hele tomater (som jeg hakket opp). Jeg lot sausen koke i to timer på svak varme og synes den ble kjempegod.

Kilde: Inspirert av Hobbykokken.no