søndag 31. oktober 2010

Kamskjell

2 kamskjell per person
meierismør til å steke i
salt og pepper
ev. noen dråper sitronsaft

Rens kamskjellene, slik at bare muskelen er igjen. Lag ruter i den bredeste siden av kamskjellet, slik at det blir et fint mønster. Ha kamskjellene i en panne med smør, stek den brede siden først. Stek i ca. 1-2 minutter.  Dryss på litt salt og pepper etter at du har snudd kamskjellet en gang. Vær forsiktig med varmen så skjellene ikke blir brent. Stek 1-2 minutter på den andre siden. Øs væsken over kamskjellene. Ha eventuelt over et par dråper sitronsaft.

lørdag 30. oktober 2010

Speltfoccacia

Veldig god foccacia, men som bildet viser så ble den noe ujevnt stekt (oppblåst på midten). Kan sikkert være lurt å prikke deigen litt før den settes i ovnen.

4,5 dl lunkent vann
0,5 dl appelsinjuice
ca. 730 gram siktet speltmel
1 ts salt
25 gram gjær (øk til 50 gram om du har dårlig tid)

olivenolje
havsalt eller maldonsalt
tørket rosmarin (eller frisk om du har)

Bland lunket vann med gjær og bland så dette i en kjøkkenmaskin sammen med øvrige ingredienser. La kjøkkenmaskinen gå 5-10 minutter. La deigen heve ca. 60 minutter (jeg brukte mindre enn 25 gram gjær og lot den stå i minst to timer). Elt deigen litt og trykk den utover en langpanne, slik at den dekker nesten hele panna. La den heve i 30-40 minutter.

Lag groper i brødet og hell over olivenolje, strø med havsalt eller maldonsalt, samt rosmarin. Stek ved 225 grader i cirka 15 minutter (sjekk at brødet er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Hører du en "hul lyd" er brødet ferdig. Avkjøl på rist.


fredag 29. oktober 2010

Gratinert østers med parmesan

Forrett til to personer


4 østers
ca. 5 gram meierismør (en liten klatt per østers)
et par dråper hvitvin per østers
ca. 10 gram revet parmesan
 
Forvarm ovnen til 220°. Åpne østersen, og ta vare på væsken fra dem. Fordel østersen på en ovnsplate. Ha på hver østers et par dråper hvitvin, en liten klatt smør og til slutt revet parmesan. Gratiner dette midt i ovnen i høyst fem minutter.
 
 

søndag 17. oktober 2010

Lammeskanker med sellerirotpuré

2 lammeskanker
2 ss krydderblanding av rosmarin, oregano, koriander og chili; ca. 1 ts av de to første og ca. 1/2 ts av de to siste).
1 ss hvetemel
olje
1 løk, finhakket
2 hvitløksfedd
1 gulrot i små biter
0,5 liten kålrot i små biter
1 boks hermetiske tomater (plommetomater om du får tak i)
0,75 dl tørr hvitvin
litt fersk timian
smak til sausen med litt rosmarin og oregano (tørket)
salt og pepper

Sellerirotpuré
1 sellerirot
litt matfløte
litt mererismør
salt og pepper

Gni lammeskankene godt inn med salt og nykvernet pepper. Ha litt olje i krydderblandingen og rull kjøttstykkene i blandingen, press det godt inn i kjøttet. Dryss mel over og brun kjøttet i en stepanne med litt olje (ev. olje og smør) på høy varme. Legg lammeskankene i en ildfast form. Fres løk, hvitløk, gulrøtter, kålrot over middels varme noen minutter. Hell over hvitvin og kok opp før tomatene tilsettes. Kok sausen litt inn og smak til med litt rosmarin og oregano. Hell grønnsaksblandingen over lammeskankene. Sett lokk på formen og stek ved 175 grader i 2 timer. Vend kjøttbitene av og til. Kjøttet skal løsne lett fra bena når det er ferdigstekt.

Rens og skjær selleriroten i små biter. Kok ca. 5-7 minutter (til den er mør). Hell av vannet og lag puré med en stavmikser. Ha i litt matfløte og meierismør. Rør godt inn. Smak til med salt og pepper.


Kilde: Maison mat og vin

lørdag 9. oktober 2010

Amaretti

125 gram mandler
125 gram melis
1 ss hvetemel
2 eggehviter
6 ss sukker

Kok opp litt vann og la mandlene trekke i vannet et par minutter (= skåld mandlene). Tørk de godt med litt tørkepapir før du maler det i en foodprocessor. Tilsett melisen litt etter litt til blandingen blir til fint mel. Pisk eggehvitene halvstive og vend deretter inn litt og lit av sukkeret. Pisk til eggehvitene er helt stive. Bland forsiktig eggehvitene inn i mandelblandingen med en slikkepott.

Ha blandingen i en liten plastpose og klipp et ganske stort hull. Klem ut kakene på et bakepapir, ca. 4 cm lange (16 kaker per stekbrett). Oppskriften gir cirka 30 - 32 kaker. Stek ved 140 grader i 35-40 minutter til de får en gylden farge.