lørdag 20. november 2010

Lammefilet med grønnsaker og sellerirotpuré

til 2 sultne personer

1 liten lammefilet (gjerne ferdigkrydret)
2 gulrøtter i skiver
10 stk sukkererter
6 stk medium sjalottløk
3 stilker vårløk
en liten sellerirot
5-6 små mandelpoteter (fjellmandelpoteter om du får tak i)
2 fedd hvitløk
litt matfløte (ca. 0,5 dl)
smør
olivenolje
Krydder: rosmarin, basilikum (tørket), maldonsalt og pepper

Varm ei jerngryte - fileten skal steke på høy temperatur. Smelt smøret, ha i tørket rosmarin, basilikum og pepper (husk: høy temperatur) og legg i lammefileten. Stek 2 minutt på hver side. Legg fileten i en ildfast form. Ta vare på stekesjyen (kok den gjerne litt inn) - sil den og spar den til servering.

Bland litt smør med to fedd hvitløk (bruk gjerne en morter), litt tørket rosmarin, basilikum og pepper, gni inn kjøttet. Stek gulrøtter, vårløk og sukkererter raskt i en stekepanne. Legg det i den ildfaste formen.

Skrell mandelpoteter og del i båter. Vend båtene i litt olivenolje. Bland maldonsalt, litt pepper og litt tørket basilikum i en annen skål og vend potetene i blandingen. Legg de så i den ildfaste formen. Legg sjalottløkene i formen (de skal ikke skrelles). Stek ved 180 grader i cirka 20 minutter (eller til steketermometer viser 60 grader). Ta ut kjøttet, pakk det inn i aluminiumsfolie og la det hvile i 15 minutter.

Øk temperaturen til 220 grader og la grønnsakene steke videre. Skjær selleriroten i små biter og la det koke i 5-7 minutter. Hell av vannet og mos med en stavmikser. Ha i en stor skje smør (gjerne mer..), litt matfløte. Smak til med maldonsalt og pepper.

Legg noen biter lammekjøtt, litt grønnsaker og litt sellerirotpuré på hvert fat. Hell litt av stekesjyen over kjøttet.

mandag 15. november 2010

Mandagstorsk

Rask "alt i ett gryte". Her kan du bruke de grønnsakene du liker.

400 gram torskefilet (jeg brukte frossen "gourmet torsk") - tin fisken i kjøleskapet over natta
ca. 1/3 pakke sukkererter, delt i biter
4-5 store cherrytomater delt i fire
2-3 vårløk delt i skiver
0,5 stk sitron (saften)
ca. 1/3 squash i biter
salt og pepper

Pesto til servering (jeg brukte en pesto med pistasjnøtter fra Oliviers & Co.). Du kan også bruke en "vanlig" basilikumspesto.
Grov ris?
Rømme?

Skjær torskefileten i serveringsstykker. Legg de i en ildfast form, krydre med salt og pepper. Legg grønnsakene rundt fisken og hell over sitronsaften. Jeg hadde litt lite sitron og supplerte med sitronolivenolje fra Oliviers & Co. Stek ved ca. 200 grader i 25-30 minutter. Server fisken med et lag av pesto, grønnsaker og kanskje ris (alternativt mer grønnsaker). En klatt rømme til fisk blir aldri feil..
Inspirasjon: Trineblogg

fredag 12. november 2010

Grove rundstykker

Del 1
100 gram grove havregryn eller speltflak
50 gram solsikkefrø
25 gram linfrø
25 gram sesamfrø
2,5 dl varmt vann

Bland alle ingrediensene og la det stå en times tid.

Del 2
200 gram sammalt hvete, fin
150 gram sammalt rug, grov
ca. 500 gram hvetemel
1 ts salt
20 gram gjær (jeg bruker lite gjær og hever lenger; øk om du har dårlig tid)
6 dl lunkent vann
1 ts honning (kan utelates)

Bland ingrediensene i del 2 i en kjøkkenmaskin og bland inn deigen fra del 1. Jeg tar ikke alt hvetemelet med en gang, og tilpasser heller når jeg ser konsistensen på deigen. Kjør deigen i kjøkkenmaskinen ca. 10 minutter. Deigen kan godt være litt klissete. Hev i 45 minutter til 1,5 time (lenger hevetid til mindre gjær du bruker).

Elt deigen og bak ut rundstykker. Dersom deigen er litt klissete er det lurt å bruke litt olje (f.eks rapsolje) på hendene, da går utbakingen som en drøm. La rundstykkene heve i ca. 45 minutter og stek de ved 220 grader i 10-15 minutter.

lørdag 6. november 2010

Mandelkjeks

2 dl malte mandler
1 dl sesamfrø
2 eggehvitter
1/2 ts salt
1 ts sukker
2 ts fiberhusk
ev. litt rapsolje om røra blir for tørr
litt havsalt til å strø over

Bland sammen alle ingrediensene. La røra stå litt mens ovnen varmes. Form runde kuler og trykk de flate, legg på stekeplate med bakepapir. Strø havsalt over. Stek i ovnen på 170 grader i 20 minutter (pass på, de blir lett brent, så begynn gjerne med litt kortere tid).

tirsdag 2. november 2010

Hvitvinsdampede blåskjell

1 kilo blåskjell
et par medium store sjalottløk, finhakket
1-2 hvitløksbåter, finhakket
1-2 dl hvitvin
smør
et par desiliter fløte

Rens skjellene og kast de som ikke lukker seg. Stek sjalottløk og hvitløk noen minutter i smør. Hell over hvitvin og deretter blåskjellene. La skjellene dampe i 4-5 minutter eller til alle skjellene har åpnet seg. Hell over fløta og varm opp. Server med godt brød.