søndag 27. oktober 2013

Eplescones

85 g kaldt smør
350 g hvetemel + litt til utbaking
3 ts bakepulver
½ ts natron
1 ts vaniljesukker
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts muskatnøtt (bruk kode UWI003 for rabatt)
1 1/2 dl yoghurt naturell
1/2 dl melk
50 g mykt smør
2 små epler

1 egg til pensling
ca 2 ss perlesukker


Oppskriften er hentet fra frutimian


Sett stekeovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Del det kalde smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemel, bakepulver, natron, vaniljesukker, sukker, og halvparten av kanelen og muskatnøtten. Kjør det rundt til alt smøret har smuldret bort.

Varm yoghurt og melk i en kasserolle til du ser at yoghurten begynner å skille seg. Hell det over i food processoren og kjør akkurat nok rund til at det samler seg sammen til en deig. Ikke kjør food processoren mer enn akkurat nødvendig.

Rør resten av kanelet og muskatnøtten sammen med det myke smøret.

Del opp eplene i små terninger.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og ha deigen over. Kjevle den ut til en firkant på 40 x 30 cm. Deigen er god og jobbe med, men forsikre deg om at den ikke sitter fast.
Fordel smørblandingen utover deigen og dryss eplebitene over. Rull sammen deigen fra den ene langsiden og fest enden godt inn til rullen. Klem pølsen litt flat før du deler den i 10 deler.
Pisk sammen egget og pensle sconesene. Dryss perlesukkeret over kakene. Stekes midt i ovnen i 10-12 minutter. La kakene avkjøles på en bakerist.

Smuldrepai med epler

  • 2 store epler, i terninger
  • 1/2 dl + 0,75 dl sukker
  • 1 ts + 1/2 ts kanel
  • 100 g smør, i terninger
  • 2 dl hvetemel
  • pisket fløte med litt melis og vaniljeekstrakt (bruk kode UWI003 for rabatt) eller vaniljeis.

  • Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Skrell eplene og del dem opp i små terninger. Smelt ca. 1/2 dl sukker forsiktig i en tørr kjele på lav temperatur. Tilsett eplebitene og ca. 1 ts kanel, og la dem steke med under stadig omrøring, til eplene er «karamellisert».

    Smuldre smør, hvetemel, sukker og resten av kanelen, til en smuldrete deig.

    Legg de karamelliserte eplene i bunnen av en paiform (ca 20-22 cm). Ha smuldredeigen over. Stekes midt i ovnen i ca. 25 minutter ved 200 grader, til paien er gyllen. Server med pisket krem eller
    vaniljeis.

    Inspirasjon: www.trinesmatblogg.no

    lørdag 26. oktober 2013

    No knead foccacia

    500g hvetemel
    1/4 ts tørrgjær
    1 ts salt
    4 dl vann

    Bland mel, gjær og salt i en bolle. Tilsett vannet og rør til du har en klissete deig. Dekk til bollen og la deigen hvile på kjøkkenbenken 12 - 18 timer.
     
    Hell deigen over i en firkantet form - min måler 25 x 35cm. Bruk fingrene til å fordele deigen ut mot kantene.
     
    Tips til topping:
    Alt 1) Høvle tynne skiver av parmesan og fordel over deigen. Fordel ca 2 ss god olivenolje over deigen og strø litt havsalt eller maldonsalt over.
     
    Alt 2) Strø rosmarin og olje over brødet før steking.
     
    Stek ved 200 grader i ca. 20 minutter.
     
     
    kilde: www.matpaabordet.com

    mandag 21. oktober 2013

    Rundstykker med epler

    5 dl blanding av melk, vann, syrnet melk (50/50 melk og vann er bra)
    1 pakke tørrgjær (eller litt tørrgjær og litt ferskgjær)
    2 ts sukker
    1 ts salt
    1 ts malt kardemomme
    2 epler, revet
    4 ss rapsolje
    2 dl malte grove havregryn/havregryn av spelt  (eller en blanding av havregryn og div frø)
    250 g sammalt hvete grov
    500-520 g hvetemel
    vann til pensling
    sesamfrø til pynt

    Varm opp melk og vann til kroppstemperatur. Ha det tørre i en stor bakebolle og tilsett det våte. Elt godt sammen. Reguler med mer mel om nødvendig. Dekk bollen med plastfolie og et klede. La rundstykkene heve i 45-60 minutter. Bak ut ca 16 rundstykker og legg på en bakeplate dekket med bakepapir. Dekk med et klede og hev i 30 minutter. Pensle med vann og strø over sesamfrø før du steker rundstykkene. Stek ved 225 grader i 12-15 minutter.

    søndag 20. oktober 2013

    Amerikanske pannekaker


    50 g smør
    2,5 dl melk
    2 egg
    2 dl hvetemel
    1 dl grovt mel, sammalt fint mel eller hvetemel
    2 ts bakepulver
    1 ss sukker
    1/2 ts salt

    Smelt smør og ha i melken. Bland det tørre og ha i smør/melkeblandingen og eggene. Rør til en jevn og fin røre. La røren svelle i 15-30 minutter og stek på steketakke eller stekepanne.

    lørdag 19. oktober 2013

    No knead speltbrød

  • 500 gram fint speltmel
  • 1/4 ts tørrgjær
  • ca 1,5 ts havsalt
  • 3,5 dl kaldt til lunkent vann
  • 0,5 dl appelsinjuice

  • Bland det tørre og ha i vann/juice. Rør godt sammen og dekk til bollen med plast og et klede. La det heve 12-18 timer på benken. Ha godt med mel på et bakepapir og hell røra over. Brett deigen noen ganger og hvelve bakebollen over (lurt å bruke en stor bolle). La det heve ca 1,5 time. Når det er cirka en halv time igjen av hevetiden, sett en ildfast form med lokk i ovnen og sett ovnen på 250 grader. Løft deigen forsiktig over i den varme formen, sett på lokket og la det steke i 30 minutter. Slå ned temperaturen til 225-230 grader. Ta av lokket og la brødet steke videre i 10-12 minutter. Avkjøl på rist.









    Oppskriften er hentet fra trinesmatblogg.no.

    fredag 18. oktober 2013

    Tortilla lefser

    litt mer enn 5 dl hvetemel
    1,5 ts bakepulver
    1 ts salt
    2 ts rapsolje
    2,2 dl varmt vann

    Bland alle ingrediensene og kna de godt sammen. La deigen hvile i 20 minutter. Del deigen i 8 deler.

    Kjevle tynne lefser og stek på tørr stekepanne eller på steketakke. Stek i 30-45 sekunder på hver side.

    Tandoori masala

    1tshvitløk pulver
    1tsmalt ingefær
    1tsmalt nellik
    0,5tsrevet muskat
    1tsmuskatblomme
    1,5ssmalt spisskummen
    2ssmalt koriander
    1tsmalt bukkehornkløver
    1tsmalt kanel
    1tsfrisk malt sort pepper
    1tsmalt brun kardemomme


    Bland alle krydderne og oppbevar i en tett boks.

    onsdag 16. oktober 2013

    Nanbrød

    Steg 1
    • 1 pakke tørrgjær
    • 4 ss lunken melk
    • 2 ss sukker

    Steg 2
    • 450 gram hvetemel
    • 1/2 ss bakepulver
    • 1/2 ts salt
    • 2 dl yoghurt naturell
    • 1 dl melk
    • 1 egg
    • 2 ss smeltet smør

    Steg 1: bland ingrediensene og la det stå noen minutter til blandingen bobler.

    Steg 2: Bland de tørre ingrediensene og bland inn gjærblandingen fra steg 1. La det heve cirka en times tid. Ta deigen på bakebordet og elt den lett. Del den i ca 10 deler og rull boller av hver del. Kjevle deretter ut hver del til flate brød og legg på en stekplate. Stek ved 250 grader i 3-4 minutter til brødene er lett brune.

     

    Grove pitabrød

  • 150 g havregryn, males fint i foodprocessor eller kvern
  • 500 g fullkornmel
  • ca. 300 g hvetemel
  • ca. 15 g fersk gjær
  • 1 ts sukker
  • 0,5 ts salt
  • 4 1/2 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 dl rapsolje

  • Bland det tørre i en bakebolle eller kjøkkenmaskin. Rør ut gjæren i lunken væske og bland i det tørre. Rør til en smidig deig. Dekk til med plast og la det heve en times tid.

    Ha deigen på bakebordet og del den i to emner. Del hvert emne i 10-12 og rull til boller. Trykk bollene flate og kjevle til runde og flate leiver. Prikk brødene før de settes til heving 20-30 minutter. Stek på 225 grader midt i ovnen i 9-10 minutter. Avkjøl på rist og dekk brødene med klede.

    søndag 13. oktober 2013

    Sunnmørske sveler

    2 egg
     1/4 kopp sukker
     200-230 gr hvetemel (mer om du ønsker de tykkere)
     0,5 ts natron
     0,5 ts hjortesalt
     0,5 l kulturmjølk

     Pisk egg og sukker til eggedosis. Rør inn resten av ingrediensene. La røra svelle en times tid. Stekes på takke.