søndag 23. februar 2014

Kylling med hvitløk

Mens du koker kyllingkraft kan det være en idè å steke en deilig kyllingrett i ovnen.

Etter å ha brukt kyllingfiltene til kyllingburger og skroget til kyllingkraft, gjenstod det kyllingvinger og kyllinglår som ble til kylling med hvitløk.


2 kyllingvinger
2 kyllinglår
1 hvitløk, hele fedd med skall
1 sitron deles i 6 deler
3-4 ss olivenolje
1-2 dl hvitvin
salt og pepper
litt fersk timian drysses over

Bland alt godt sammen og legg i en ildfast form. Dekk med aluminiumsfolie og stek i 2 timer ved 160 grader. Øk temperaturen til 200 grader og ta bort aluminiumsfolien. Legg ved et par gulrøtter den siste halvtimen (skrelt og delt i store biter). Server med potetmos eller hasselbackpoteter.

Kyllingkraft

1 stk Stangekylling deles i 2 bryst, 2 lår og 2 kyllingvinger. Kyllingbrystene kan eks brukes til kyllingburger. Lår og kyllingvinger kan eks brukes til langstekt kylling med hvitløk.

Skroget deles i to og innmaten fjernes. Skyll og tørk. Legg skroget i en kjele og hell over kaldt vann som dekker hele kyllingen. Kok opp og skum av, særlig rett før og rett etter oppkok - dette for en klar og ren kyllingkraft.

Når kyllingkraften har kokt opp tilsetter du grønnsakene
- 2 gulrøtter (skrelt og i biter)
2 store gule løker (skrelt og i biter)
0,5 sellerirot (skrelt og i biter)
1 purre (rens og del i biter)
10 hele pepperkorn
3 store laurbærblad
en neve fersk timian

Tilsett til kraften og la det koke ca en times tid. Sil av kraften. Kraften skal deretter putre i 2-3 timer for å få en konsentrert smak. Avkjøl og frys i porsjonspakker.



Coleslaw

150 gram kål
0,5 gulrot
0,5 grønt syrlig eple
1 ss finhakket sylteagurk
0,3 dl majones
0,3 dl créme fraiche
0,5 ss sitronsaft
0,5 ss sukker
0,5 ss HP saus
salt og pepper

Finsnitt kålen i en foodprocessor. Skrell eple og gulrot, og riv de på et rivjern. Bland de andre ingrediensene til sausen og bland sausen med grønnsakene. Ha i litt salt og pepper og bland godt. La gjerne coleslawen hvile noen timer før servering.

Kilde: stiansens store kokebok

Kyllingburger

2 store kyllingfileter (vi brukte kyllingfiletene av en Stangekylling på ca. 1,1 kilo)
Et par skiver cheddarost til hver kyllingfilet

Marinade (rekker til tre-fire kyllingfileter)
1 dl olivenolje
2 fedd hvitløk
1 chili
1 ss hakket timian
2 ss hakket estragon (her brukte vi tørket estragon i mangel på fersk. Reduser mengden noe om du bruker tørket)
1 ts salt
Bland alt til marinaden i en foodprocessor.

Bank filetene til de blir ca 1 cm flate. Pensle kyllingfiletene med marinaden og legg de på et stekebrett med bakepapir. Sett ovnen på 230 grader med grillelementet på. Stek filetene i 10 minutter til de er gjennomstekt. Legg å cheddarost det siste minuttet.

Legg hjemmebakte hamburgerbrød på fat og smør litt HP saus på bunnen om ønskelig. Legg kyllingfiltene oppå og ha på litt salat, agurk, tomatskiver og tynne skiver av løk + hjemmelaget coleslaw.

Hamburgerbrød

  • 5 dl melk
  • 2 dl vann
  • 1 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 35-40 gram fersk gjær
  • 900 gram hvetemel 
  • 100 gram smør, i terninger
  • vann + sesamfrø
Bland det tørre og smuldre gjæren i det tørre. Lunk melken og vann til 25-30 grader og hell i det tørre. Elt deigen i en kjøkkenmaskin i ti minutter. Ha så i smør i terninger litt etter litt mens maskinen går i ytterligere ti minutter. Heve i ca 45 minutter. 

Ha deigen på bakebordet og elt den godt sammen. Deigen er litt klissete, så du kan bruke litt rapsolje på hendene for å forme den. Lag 18-20 rundstykker á 100 gram og legg på en plate med bakepapir. Trill hvert emne til en bolle og trykk de flate. La bollene heve i 30-40 minutter. Pensle med lunkent vann og strø med sesamfrø. Stek ved 225 grader i 12-14 minutter. La bollene avkjøle på en rist dekket med klede.

lørdag 15. februar 2014

Konfektkake med appelsin

2 egg
3 dl sukker
0,5 dl kakao
120 gram mel (2 dl)
1 ts havsalt/flingsalt
100 gram smeltet smør
100 gram hakket appelsinsjokolade (jeg brukte en fra Premium Freia)

Smelt smøret i en panne. Rør sammen egg og sukker (ikke vispe). Rør sammen kakao, mel, salt og bland inn i eggeblandingen. Ha i det smeltede smør og rør i hakket sjokolade i småbiter. Smør en 24 cm form, ha i bakepapir og hell i blandingen. Stek ved 175 grader i 15-20 minutte. Kaken skal være løs i midten når du tar den ut, men den setter seg når den får hvile litt. Aller best blir den dagen etterpå. 

For en annen variant forsøk vanlig sjokolade og ha i 4 ts lakrispulver. 

Musli

150 gram store havregryn
100 gram lettkokte havregryn
125 gram grove speltflak
75 gram solsikkefrø
50 gram linfrø
50 gram mandler (hele med skall)
2-3 ss rapsolje
1,5 ss smør
1 ss sirup
2 ss honning
1 ss sukker
ca. 50-70 gram blanding av tørkede tranbær og rosiner (nb. skal ikke stekes)

Bland korn, frø og nøtter i en stor bolle, og ha i oljen. Smør, sirup, honning og sukker varmes/smeltes i en gryte til sukkeret er helt oppløst. Bland inn i kornblandingen og spre utover en stor langpanne. Jeg har 90 cm bred plate, så da dekker det hele plate. Dersom du har vanlig ovn må steketid tilpasses.

Jeg steker ved 130-140 grader i tilsammen 30-35 minutter. Rør etter 10, 20 og 30 minutter (eventuelt 5 minutter til dersom den ikke er ferdig ved 30 minutter). Bland inn tørkede bær og la blandingen avkjøles før den has på glass.