lørdag 25. juli 2015

Bollefoccacia

500 g hvetemel
80 gram sukker
1 - 1,5 ts tørrgjær
3 dl melk
75 g smør
2 ts kardemomme
1 egg


Vaniljekrem

Bland det tørre i en bakemaskin. La maskinen gå litt for å blande alt. Smelt smør og ha i melka, varm til det er lunkent. Tilsett egg i blandingen og la maskina gå litt, tilsett smeltet smør/melkeblandingen og elte til deigen er smidig. Dekk med plast og la det heve i 1-3 timer (mindre gjær, lenger hevetid).

Alternativt kan du elte dette lett for hånd og deretter la det heve 1-3 time (mindre gjær, lenger hevetid). Da blir deigen mer kompakt.

Kle bakepapir en form i størrelse 40x30 cm. Hell deigen i formen og bre den lett utover (den er litt klissete, så bruk eks en slikkepott. Lag små groper i deigen (ca 4 i bredden og 5 i lengden). La deigen heve i ca 30 minutt (gjerne over varmt vann i vaskekummen). Trykk ned gropene igjen og fyll hver grop med vaniljekrem. Hev gjerne 15 minutter til før du steker i 15 minutter på midterste rille, og deretter ca 5-10 minutter på nederste rille ved ca 220 grader. Avkjøl på rist.


Vaniljekrem

0,5 liter melk (lettmelk fungerte godt)
100 gram sukker
35 gram maizenna
0,5 - 1 stk vaniljestang
4 stk eggeplomer

Pisk eggeplommer, sukker og maizenna i en bolle. Hell melken i en kjele. Splitt vaniljestangen, skrap ut frøene og ha frø og stang i kjelen. Kok opp væsken og hell litt av den kokende væsken i eggeblandingen mens du rører godt. Ta ut vaniljestangen nå om du vil. Ha alt tilbake i kjelen og rør kraftig til det tykner. Ikke for høy temperatur, da kan det brenne seg. Ha kremen i en bolle, dekk med plast og sett kaldt.

Eltefrie rundstykker

1 kilo hvetemel
ca 100 gram havregryn
ca. 100 gram helkorn hvete eller helkorn rug
ca. 200 gram grovt hvetemel/grahammel eller en blanding av 150 gram grovt hvetemel og 50 gram rug
1/4 ts tørrgjær
0,5 ts sukker
0,5 ts salt
ca 1,1 liter lunkent til kaldt vann

Bland det tørre og ha i vannet. Bland godt til en relativt løs deig. Ha i mer vann eller litt mer mel for å tilpasse deigen. Dekk med plast og la det heve 10-15 timer i romteperatur.

Ha litt mel på bakebordet og hell deigen over. Strø litt mel på toppen og bruk en slikkepott for å samle/elte deigen. Rull ca 25 rundstykker og legg på en bakeplate med bakepapir. La heve ca 30 minutter og stek ca 15 minutter ved 230-250 grader (tilpass din egen ovn). Rundstykkene skal være lett gyldne på toppen og en hul lyd når du banker under rundstykkene. Avkjøl på rist.

Pull apart bread med sukker og kanel

350 gram hvetemel
40 gram sukker
55 gram mykt smør i terninger
ca 1 ts tørrgjær (mer om du ønsker kortere hevetid)
2 egg
2 ts vaniljesukker
0,75 dl melk
0,5 dl vann

Fyll:
ca 50 gram smeltet smør
sukker og kanel i ønsket mengde.

Lunk vann og melk. La det stå litt. Bland det tørre i en bakebolle (eller i en kjøkkenmaskin). Ha i egg og bland videre. Ha i melk/vann og la maskinen gå mens du har i smør i terninger litt etter litt. La alt blandes godt. Ha deigen i en mindre bolle og la det heve 1 time (eller gjerne lenger om du har tid).

Bak ut deigen til en rektangel 30 x 50 cm. Pensle deigen smeltet smør og strø godt med sukker og kanel på. Del deigen i fem lengder og legg de oppå hverandre. Skjær stabelen i seks like hauger og stable de med snittsiden opp i en smurt brødform.

Dekk med plast og la etterheve i 30 minutter. Varm ovnen til 180 grader i mens. Stek ca 25 minutter midt i ovnen. Flytt brødet nederst i ovnen de siste 5 minutter (total steketid ca 30 minutter).

Ta ut brødet og hvelv det på en rist. Avkjøl på risten.

Pull apart bread med hvitløk og parmesan

400 gram hvetemel
85 gram mykt smør i terninger
ca 1 ts tørrgjær (mer om du ønsker kortere hevetid)
2 egg
2 ts sukker
0,75 dl melk
0,5 dl vann

Fyll:
2 dl revet parmesan + litt ekstra til å strø over
1 dl smeltet smør
2 fedd hvitløk finhakket.

Lunk vann og melk. La det stå litt. Bland det tørre i en bakebolle (eller i en kjøkkenmaskin). Ha i egg og bland videre. Ha i melk/vann og la maskinen gå mens du har i smør i terninger litt etter litt. La alt blandes godt. Ha deigen i en mindre bolle og la det heve 1 time (eller gjerne lenger om du har tid).

Bak ut deigen til en rektangel 30 x 50 cm. Pensle deigen med 3/4 av smør/hvitløksblandingen og strø parmesan over. Del deigen i fem lengder og legg de oppå hverandre. Skjær stabelen i seks like hauger og stable de med snittsiden opp i en smurt brødform.

Dekk med plast og la etterheve i 30 minutter. Varm ovnen til 180 grader i mens. Strø litt parmesan på toppen og stek i 15 minutter midt i ovnen. Ta ut og pensle med resten av smør/hvitløksblandingen. Stek 10 minutter midt i ovnen og 5 minutter nederst i ovnen. Ta ut brødet og hvelv det på en rist. Avkjøl før det serveres til eks lasagne eller suppe.



Blomkålsuppe

1 medium blomkålhode
1 liten løk (kan utelates)
6 dl vann + 1 buljongterning
2 dl melk
1/4 purre i strimler
100 gram bacon (eller mer om du skal ha suppa til middag)
salt og pepper

Skjær blomkålen i små buketter. Hold av litt til topping.

Kok opp vann+buljongterning og melk. Ha i hakket løk og blomkål og kok ca 15 minutter eller til blomkålen er mør. Kjør suppen jevn med en stavmikser. Varm opp suppen og smak til med salt og pepper (jeg hadde ikke i salt).

Stek bacon til det er sprøtt og legg det på tørkepapir på et fat. Stek resten av blomkålen og purren i fettet fra baconet.

Server suppen med bacon og topping.

Vaniljeiskrem

1 boks kondensert melk
6 dl kremfløte
1 ts vaniljeekstrakt

Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk til stivt. Kremen skal være omtrent som når man pisker eggehviter til marengs. Men ikke pisk for lenge, da blir den kornete.

Ha i en beholder med lokk og frys over natten.