lørdag 20. november 2010

Lammefilet med grønnsaker og sellerirotpuré

til 2 sultne personer

1 liten lammefilet (gjerne ferdigkrydret)
2 gulrøtter i skiver
10 stk sukkererter
6 stk medium sjalottløk
3 stilker vårløk
en liten sellerirot
5-6 små mandelpoteter (fjellmandelpoteter om du får tak i)
2 fedd hvitløk
litt matfløte (ca. 0,5 dl)
smør
olivenolje
Krydder: rosmarin, basilikum (tørket), maldonsalt og pepper

Varm ei jerngryte - fileten skal steke på høy temperatur. Smelt smøret, ha i tørket rosmarin, basilikum og pepper (husk: høy temperatur) og legg i lammefileten. Stek 2 minutt på hver side. Legg fileten i en ildfast form. Ta vare på stekesjyen (kok den gjerne litt inn) - sil den og spar den til servering.

Bland litt smør med to fedd hvitløk (bruk gjerne en morter), litt tørket rosmarin, basilikum og pepper, gni inn kjøttet. Stek gulrøtter, vårløk og sukkererter raskt i en stekepanne. Legg det i den ildfaste formen.

Skrell mandelpoteter og del i båter. Vend båtene i litt olivenolje. Bland maldonsalt, litt pepper og litt tørket basilikum i en annen skål og vend potetene i blandingen. Legg de så i den ildfaste formen. Legg sjalottløkene i formen (de skal ikke skrelles). Stek ved 180 grader i cirka 20 minutter (eller til steketermometer viser 60 grader). Ta ut kjøttet, pakk det inn i aluminiumsfolie og la det hvile i 15 minutter.

Øk temperaturen til 220 grader og la grønnsakene steke videre. Skjær selleriroten i små biter og la det koke i 5-7 minutter. Hell av vannet og mos med en stavmikser. Ha i en stor skje smør (gjerne mer..), litt matfløte. Smak til med maldonsalt og pepper.

Legg noen biter lammekjøtt, litt grønnsaker og litt sellerirotpuré på hvert fat. Hell litt av stekesjyen over kjøttet.

Ingen kommentarer: